KEGEV

KEGEV – KUŞADASI EĞİTİM ve GELİŞTİRME VAKFI

Vakfımız, “Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV)” adını seçerek ve Vakıf Senedi’mizdeki amaçları gerçekleştirmek üzere, 9 MART 1990 tarihinde Sn. Hüseyin ARABUL, Sn. Ü. Naci AKDOĞAN ve Kuşadası Belediye Başkanı Sn. Lütfi SUYOLCU’ nun önderliğinde kurulmuştur. Kuruluşa katılan ve isimleri Vakıf Senedi’ nin sonunda belirtilen 51 Mütevelli Heyet Üyesi adına bu üç isme ilaveten Sn. Hasan TONBUL, Sn Sıtkı KAYALI, Sn. Kamil AKÖZ, Sn. Ali ALKIŞ, Sn. Gündüz KUTUCU Vakfın Kurucu Üyeleri olarak belirlenmiş ve kuruluş işlemleri onlar tarafından sonuçlandırılmıştır.

Halen, Şefik SÖZER – KEGEV Yönetim Kurulu Başkanı, Kamil AKÖZ – KEGEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, A. Volkan Alkış – KEGEV Genel Sekreteri, Meltem GÜNAYDIN- KEGEV Saymanı, Ömer Günel (Kuşadası Belediyesi Temsilcisi) – KEGEV Yönetim Kurulu Üyesi, Özden DAĞTEKİN (Kuşadası Ticaret Odası Temsilcisi) – KEGEV Yönetim Kurulu Üyesi, Z. Ece Arabul Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almaktadır.

KEGEV, mülkiyeti kendine ait Camiatik Mah. Yıldırım Cad. No: 67 Kuşadası / AYDIN adresinde bulunan Kuşadası F. Özel ARABUL Kültür Merkezi (KUAKMER) binasında, Şadiye EVGİN – KEGEV Müdürü, Eylem AKGÜN – KUAKMER Sorumlusu, Nazmiye Kocabaş – Sanat Tarihçi, Güldem KAYA – Kafeterya Görevlisi, Hakan Karataş – Güvenlik görevlisi, çalışanları ile hizmet vermektedir.

Vakfımız, KEGEV Gönüllü Danışmanları, Sayın Hüseyin ARABUL, Sayın Zerrin BAĞCİVAN, Sayın Melek SÖZER ve Özcan Yurdalan’nın destekleri ile çalışmalarına devam etmektedir.

KEGEV Kurulduğu Günden Bugüne;

Vakfımız, Kuruluşunun ilk yıllarında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışmasına destek vermiştir.

KEGEV kurulduğu yılda, Kuşadalıların sağlıklı ve ekonomik biçimde uluslararası TV yayını izleyebilmesi için “ uydu anten” tesisinin kurulması çalışmalarını başlatmış, 1991 yılında tamamlanmasını sağlamış ve kullanıma açmıştır.

Kurulduğu yıldan itibaren Kuşadası’nın ilk Folklör Ekibini oluşturan KEGEV, dansçıların eğitiminden, gösterime çıkmalarına kadar gerekli bütün eksikleri tamamlamış, gösteri yapmaları için uygun koşulları oluşturmuştur. 1998 yılında “KEGEV Folklör Derneğini “ kurmuştur. Böylelikle Kuşadası’nın ilk folklör derneğini ve resmi ekibini oluşturmuştur. Dernek Faaliyet gösterdiği dönemlerde Kuşadası turizmi için önemli çalışmalar yapmıştır.

KEGEV, 1990 yılında yarım kalan Çakabey Ortaokul (şimdiki adı ile Atatürk Ortaokulu) inşaatının tamamlanması için kurumlarla gerekli görüşmeleri sağlamış, inşaatın tamamlanması için bağış kampanyası başlatmış ve okulun tamamlanması sağlamıştır.

Kurulduğu yıldan itibaren öğrenci bursu vermeye başlamıştır. 1993 yılında Adnan Menderes Üniversitesi’nin Turizm ve Otelcilik Bölümünün Kuşadası’nda açılması için öncülük yapmıştır.

Turizmin başkenti olarak kabul edilen Kuşadası’nda yabancı dil eğitimi veren bir özel okulun eksikliğini duyan KEGEV Yöneticileri, 1993 yılında tamamen bağışlarla gerçekleşen KEGEV Özel Naci AKDOĞAN Koleji’ni açmıştır. Okulumuz; Rahmetli Sayın Naci AKDOĞAN’ın 18,620,44 m2 lik bağışladığı arsa üzerinde, anaokulu, anasınıfı ve ilköğretim olmak üzere Kuşadası ve çevresine 27 yıldır hizmet vermiştir ve hizmet vermeye devam etmektedir.

Vakfımız, kurulduğu günden bugüne Kuşadası için eğitim, kültür ve sanat konularında çeşitli paneller, oturumlar, söyleşiler, sempozyumlar düzenlemiştir.

Vakfımız, 1994 yılında, Sayın Ülkü ARISOY’un değerli eşi rahmetli Sayın Sunullah ARISOY’ un kitaplarını bağışlamasıyla, KEGEV Özel Naci AKDOĞAN Koleji’nde Sunullah ARISOY’ adına kütüphane kurmuştur.
Sayın Zehra KUTLU 1996 yılında %50 hissesinin bulunduğu “Müftünün Evi” olarak bilinen evde kendine ait hissesini Vakfımıza bağışlamıştır. KEGEV, Kalan % 50’sini de diğer mirasçılarından almıştır. Vakfımız, Kuşadası Belediyesi’nin ve Sayın Hüseyin ARABUL’un destekleriyle tarihi binayı ayağa kaldırmış, 7 Eylül 2015’te KEGEV Kuşadası Özel ARABUL Kültür Merkezi’ni yani herkesin bildiği adıyla KUAKMER’i Kuşadalıların hizmetine açmıştır.

1996 yılında Sunullah ARISOY “Türk Dili Ödülü” olarak başlayan yarışmamızın, kısa bir süre sonra şiir yarışmasına dönüşmesiyle 24 yıldır ulusal çapta saygınlığını artırarak Vakfımız tarafından düzenlenmektedir.
1998 yılında Hildegard WILHELMINE “Neptün Oteli”ndeki kendisine ait %50 hissesini Vakfımıza bağışlamıştır. Diğer mirasçıların %50 hisseleri için davalar halen devam etmekte, Vakfımız tarafından bu davalar takip edilmektedir.

İlk KEGEV tiyatro ekibi 1998 yılında kurulmuş, Muzaffer İZGÜ’ nün “Lütfen Kızımla Evlenir Misin” eseri sahnelenmiştir. Sonrasında gerek KEGEV Özel Naci AKDOĞAN Okulları öğretmen ve personelinin katılımıyla gerekse Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ve öğrencileri ile birlikte “Pof’la Paf”, “ Aykırı İkili” , “Ceviz İle Karınca Dost Olunca” gibi çeşitlİ oyunlar hazırlanmış, Kuşadası ve çevresinde sahnelemiştir.

2003 yılında Kuşadası Belediyesinin yaptığı ihale ile Türkmen Mah. Akyar Konakları Mevkiindeki KEGEV tesisleri, şimdiki adıyla Ada Kültür Merkezi Vakfımız tarafından işletilmiştir. KEGEV tesislerinde çalışmalarını sürdüren Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Koroları Vakfımız bünyesinde çeşitli konserler vermiş, dans atölyesi ekipleri ulusal çaptaki yarışmalara katılmış ve dereceler kazanmışlardır.

2009 yılında İŞKUR- İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve KEGEV işbirliği ile Turizme ara eleman yetiştirme kursları düzenlenmiş, mezun olan öğrenciler Vakfımız tarafından 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışmak üzere işe yerleştirilmiştir.

Rahmetli Sayın Sevil ALTAŞ ve Kızı Sayın Meltem GÜNAYDIN tarafından kendilerine ait olan evi, 2012 yılında Mülkiyeti Kuşadası Belediyesine, Kullanım hakkının %50 si KEGEV’e , diğer %50’si Kuşadası Belediyesi’ne şartlı olmak üzere SEVİL- YAŞAR ALTAŞ Kültür Merkezi’nin yapılması için bağışlanmıştır. Evin Restorasyon çalışması Kuşadası Belediyesi tarafından başlatılmıştır. Çalışma halen devam etmektedir. 2020 yılında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır.

Vakfımız bünyesinde, 2013 yılında dönemin Kuşadası Kaymakamı Sayın Mustafa AYHAN’ ın öncülüğünde, Sayın Ali ERGÜL’ün de yayım kurulu başkanlığı yaptığı, Sivil toplum örgütleri temsilcileri ve değerli fotoğraf sanatçılarının da yayım kurulunda bulunduğu bir buçuk yıllık titiz çalışma sonucunda “Kuşadası Prestij Kitabı” tamamlanmıştır. 2014 yılında 2000 adet olarak bastırılmıştır. İhtiyaca karşılık 2017 yılında 995 adet daha basımı gerçekleştirilmiştir.

KEGEV, 30 yıllık faaliyet gösterdiği dönemde ülkenin genelinde yaşanan ekonomik ve kültürel sorunlardan etkilenmiş, dönem dönem sıkıntılar yaşamıştır. Ama KEGEV gönüllüleri, KEGEV Mütevelli Heyet Üyeleri ve KEGEV Yöneticileri ile Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kaymakamlığı başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerinin desteğini almıştır ve halen işbirliğini sürdürmektedir.
Vakfımız, Kurulduğu günden bugüne kadar Kuşadalı ailelerin lise ve üniversitede öğrenim gören çocuklarına burs vermeyi gelenekselleştirmiştir. Halen düzenli olarak sekseni aşan öğrenciye burs verilmektedir.

KEGEV, pek çok ilerici adımın atıldığı, çocuklarımızın, gençlerimizin çağımızın gerektirdiği şekilde eğitildiği ve gereksinim duyanların burslar ile desteklendiği, Kültür ve Sanatın yaşatıldığı bir Kuşadası için çalışmaya ve emek vermeye devam etmektedir.